ANAOKULUNA BAŞLARKEN
Yeni durumlar çocuklarda uyum sorunu yaratabilir. Okula yeni başlayan çocuk ,ev ortamında veya anne-babadan ayrılma kaygısı yaşayabilir.

Çocuk Anaokuluna Başlarken Nasıl Davranmalı ?
Okulun ilk günlerinde çocuğun ağlama, okula gitmek istememe gibi davranışlar göstermesi doğaldır. Çünkü çocuk tüm kurallarını bildiği bir ortamdan ,henüz hiç kurallarını bilmediği ,tanımadığı kişilerin bulunduğu bir ortama girmektedir. Çoğunlukla koruyucu ve aşırı hoşgörülü aile ortamından gelen çocuklarda bu kaygılar daha yoğun yaşanır. Bağımsız kişiliği gelişmiş ,güven duygusu pekişmiş çocukların okula uyumu daha kolay olur. Ancak çocuk okul ortamına alıştıktan öğretmenlerini tanıdıktan sonra kaygıları ortadan kalkar. Bazen, ebeveynler çocuklarından ayrıldıkları için suçluluk ve kaygı duyguları ile çocuğun okul korkusunu bilmeyerek de olsa arttırırlar. Bu sinyalleri alan çocuk, daha sonra aldığı sinyalleri kolayca kullanarak, okula gitmemek için direnebilir.
Uyum sağlama aşaması boyunca çocuklarda gözlemlediğimiz tepki çeşitleri değişiklik gösterir.
ÇOCUK ANAOKULUNA BAŞLARKEN NASIL DAVRANMALI
*Ailenin göstereceği kararlılık, sabır, okul öncesi eğitime ve başladığı eğitim kurumuna gösterdiği inanç ve güven çocuğun uyumunu kolaylaştırır.
*Çocuğun okul hakkındaki olumsuz düşüncelerini anlatmasına fırsat verilmeli, ancak okul hakkında sorgulanmamalıdır.
*Okul hakkında çocuğa açıklama yapmak ve okulu tanıtmak uyumu kolaylaştıracaktır. Okulun her gün gidilmesi gereken oyun, arkadaş ve eğitim yeri olduğu anlatılmalı, ancak abartalı ve yanlış bilgi verilmemelidir. Aksi durumda çocuk kendisine anlatılanlarla okulda buldukları karşılaştırıldığında aradığını bulamayacak ve okula güveni kalmayacaktır.
*Veli, okul ve personel hakkındaki olumsuz duygu ve düşüncelerini çocuğun yanında konuşmamalı, idare ile iletişime geçmelidir.
*Çocuğun anaokulunu reddetmesi halinde anne-baba, büyükanne veya büyükbaba gibi aileden birinin çocuktan yana tutum göstermesi, ona güç verir ve tepki büyür. Okula gidiş tüm aile bireyleri tarafından desteklenmeli ve aile bireyleri bu konuda uyum içinde olmalıdır.
Çocuk okula birlikte geldiği ebeveyni yanında ağlıyor, onun gitmesine izin vermiyor olmasına rağmen; ebeveyni okuldan ayrıldıktan sonra ağlamayı bırakıp, faaliyetlere katılıyorsa; kaygılarını bitirmiş demektir.